TERET ADUNK

a képzeletnek

Tippek a nyáron is csodaszép hajkoronáért

A nyár csodálatos időszak, de a hőség és napsütés hosszú távon negatív hatással lehet a bőrünk és a hajunk egészségére és megjelenésére. Pedig a haj a nők ékessége, így fokozottan érdemes odafigyelni arra, hogy megóvjuk a káros sugárzástól.

Tudtad, hogy a fejbőr leégése például erősen roncsolja a hajhagymákat, a klóros víz pedig a hajszálaknak árt?

Összegyűjtöttünk most néhány tippet, amiket érdemes nyáron betartani, hogy ékességünk ne sérüljön a forró nyári napsugarak és a rengeteg strandolás miatt.

Védjük a hajunkat az UV-sugárzástól

Amikor kimegyünk a napsütésbe, valószínűleg minden szokásos helyre kenünk fényvédőt : a karjainkra, lábainkra, hátunkra és az arcunkra. De a testünknek van egy olyan része, amiről a legtöbb esetben teljesen megfeledkezünk, és ami ugyanolyan érzékeny a napégésre és a bőrrákra, mint a többi felület: a fejbőr.

Fejbőrünk védelmében több dolgot is megtehetünk:

Viseljünk kalapot – A kalap a legjobb védelmet nyújtja a napsugárzás ellen, ráadásul remek kiegészítője lehet a nyári megjelenésünknek, így két legyet is üthetünk vele egy csapásra. Mutatós és hasznos egyszerre.
Használjunk fényvédő szert a fejbőrünkre is – Bár nehéz lehet elérni a tényleges fejbőrt, ha a haj útban van, alkalmazhatunk fényvédőt a fejbőrünkre, méghozzá úgy, hogy a szokásos fényvédőnket a fajbőrünkbe masszírozzuk, elkerülve a hajszálak nagyobb részét.
Léteznek fényvédőt tartalmazó balzsamok, használjuk őket – Az SPF-et tartalmazó kondicionálók hidratálják a hajat, és megvédik a sótól, a klórtól és a napsugárzástól.
Maradjunk árnyékban, amennyire csak lehet – Forró nyári napokon ezt öntudatlanul is megtesszük, ám tény, hogy bőrünknek és hajunknak az a legjobb, ha a legnagyobb forróságban kerüljük a napot.

Ápoljuk a fejbőrt

Nem csak védeni, ápolni is kell a fejbőrt. Az egészséges fejbőr mentes a bőrpírtól, irritációtól, felhalmozódástól, szagtól és érzékenységtől. Az irritációt sok minden okozhatja, a kosz, a napégés, a rosszul megválasztott sampon.

Az egészséges fejbőr érdekében érdemes kerülni a túlmosást, a túl forró vízzel való mosást és kerülni kell a túlzott hámlasztást.
Száraz fejbőr esetében tápanyagban gazdag olajat kell alkalmazni a sampon előtt, ez hidratálja, tisztítja és nyugtatja a fejbőrt.

A drogériákban nagy választékban kaphatók olyan termékek, amelyek ápolják és védik a fejbőrt és a hajat. Érdemes körülnézni és kiválasztani a számunkra megfelelőt.

Ügyeljünk a hajszínünkre

A festett haj nyáron könnyen árnyalatot válthat, így a hajszínre a festést követő első mosástól kezdve jobban érdemes odafigyelni. Ezt megtehetjük színmegőrző sampon segítségével. Ügyeljünk, hogy ne mossunk minden nap hajat, mert a túl sok sampon nagyon kiszáríthatja a fejbőrt. A színmegőrző sampon óvja a hajszínt, a jó kondicionáló pedig helyreállítja a haj nedvességtartalmát, ezáltal elmélyíti a meglévő színt, és ragyogóvá varázsolja a fürtöket.

Fordítsunk gondot a hajszálakra

A hajszálak védelmében kerülni kell a túlzott kémiai hajkezeléseket, fixáló készítmények, mint a lakk, wax, hajhab. Ezek szárítják a hajat, ez pedig nem szerencsés a nagy melegben. Jó, ha a felesleges hőkezeléseket is elkerüljük, amennyiben lehet, hagyjuk a hajunkat magától megszáradni. Ne vasaljunk, ne süssük, ne göndörítsük a hajat túl gyakran.

A klór, a tengervíz és sok egyéb dolog viselheti meg a hajat. Megfelelően megválasztott sampon és hajpakolás segíthet ápolni az igénybevett hajszálakat, amik így a legforróbb évszakban is csodásak maradhatnak.