hello ajándékkavalkád

Az egészség egyik kulcsa az egészséges fogak

Ha az egészségről beszélünk, azonnal a mozgás, a megfelelő életmód, a vitaminok jutnak az eszünkbe. Pedig a fogaink állapota is nagyon nagy mértékben befolyásolja az egészségünket és ezzel együtt az általános közérzetünket. Az egészséges fogak és a csillogó mosoly az önbizalmunk egyik pillére, a fogtisztítás pedig a mindennapi rutinunk fontos lépése.

De miért is olyan fontos a szájhigiénia általános egészségünk szempontjából? 

A szánk több mint egymilliárd baktérium otthona. Ha elhanyagoljuk a szájhigiéniánkat, akkor könnyedén előfordulhat, hogy ezek a baktériumok kikerülnek az irányítás alól, más területekre kerülnek, és gyulladást vagy akár betegségeket okozhatnak. 

Az egyik ilyen betegség az ínybetegség, ami az egyik legsúlyosabb állapot, amibe a rossz foghigiénia miatt kerülhetünk. Ha a fogak körül lepedék halmozódik fel az fogínyvérzéshez vezethet, és a legrosszabb esetben károsíthatja a csontszerkezetet. Az ínybetegség bizonyos krónikus betegségekhez is kapcsolódik, mint például a cukorbetegség, a koraszülés, vagy a demencia. A szájhigiénia betartásával megelőzhetjük az ínybetegségek kialakulását.

Ha nem mosunk megfelelően fogat, nem csak az ínyünk sorvadhat el. A rossz fogászati ​​​​higiénia miatt a szájban található baktériumok felszaporodhatnak, és megnő az esélye, hogy ezek a véráramba jutnak, ez pedig hosszú távon befolyásolhatja a szív és az erek egészségét.

És persze nem szabad megfeledkezni a kellemetlen leheletről sem, amit szintén az okoz, ha nem tisztítjuk megfelelően a fogainkat. Hiszen a szánkban természetesen élő baktériumok, ha figyelmen kívül hagyjuk őket, hajlamosak szagot kibocsátani, ami kínos helyzetekhez vezethet. Másrészt a rossz lehelet néhány súlyosabb állapothoz is köthető, ezért ha tartós, és fogmosás hatására sem múlik el, az általános kivizsgálásra adhat okot.

A szájhigiénia nemcsak testi, hanem lelki egészségünkben is fontos szerepet játszik. A rossz fogak, a gyulladt íny jelentősen befolyásolhatják az egyén megjelenését, ami súlyos mentális és érzelmi állapotokat, például szorongást, depressziót és szociális megbélyegzést okozhat. Ezek komoly hatással vannak az emberre. Éppen ezért fontos, hogy gondoskodjunk a fogainkról, mert ha azok tiszták, fehérek és egészségesek, az magabiztos mosolyt eredményez és az önbecsülésünk is megnő. Senki sem gondolná, hogy a szép fogak hozzájárulhatnak a pozitív hangulathoz, de ha van önbizalmunk, az általános hangulatunk is jobb lesz.

Szóval mi kell ahhoz, hogy megőrizzük a fogaink épségét és a ragyogó mosolyt?

A fogak és a száj egészségének megőrzéséhez elegendő a napi kétszeri alapos fogmosás, de beiktathatunk nap közben is egy-egy öblítést nagyobb étkezések után. Ha nincs kéznél fogkefe, egy alma elrágása is eltávolíthatja a baktériumok jelentős részét – bár természetesen a fogmosást semmiképpen nem helyettesíti.

Érdemes odafigyelni arra is, hogy savas ételek és italok fogyasztása után ne mossunk fogat azonnal, mert azzal árthatunk a felpuhult fogzománcnak. A tisztítással ezekben az esetekben ajánlott fél órát várni.

A mosoly felvillantása az első dolog, amit a legtöbben észrevesznek rajtunk, és ez az egyik legbájosabb dolog a megjelenésünkben. Ha időt fektetünk a fogászati ​​rutinunkba, akkor az biztosan növeli az önbizalmunkat és szélesebb mosolyra késztet bennünket.

Összességében kijelenthető, hogy a fogak ápolása a testi és lelki egészségünk egyik fontos eleme. A szép mosoly és az egészséges fogak számos szinten befolyásolhatják általános közérzetünket, a fizikai tünetektől az érzelmi tünetekig.

Irány tehát a drogéria – válaszd ki te is a számodra legmegfelelőbb szájápolási termékeket és varázsold széppé a mosolyod. És ne feledd, a héten is nyerhetsz, ha velünk játszol! A játékszabályok a régiek, az ajándék pedig a héten egy Russel Hobbs gyümölcscentrifuga, amivel még többet tehetsz egészséged megőrzéséért.