hello ajándékkavalkád

Az anyák napja eredete

Nincs nagyobb támasz, kedvesebb barát az édesanyánál. Attól kezdve, hogy gyerekként óv, véd és felnevel minket, kibírja tinikori zűrjeinket és kitart mellettünk, velünk és miattunk sír és nevet. Az édesanya a legnagyobb támasz, akit az év minden napján ünnepelhetnénk – hivatalosan azonban mi május első vasárnapján tesszük ezt – Anyák napján.

Az anyák napja világszerte megünnepelt nap, ezen a napon az anyákról, az anyaságról emlékezünk meg. A különböző országokban más és más napokon ünneplik, Magyarországon május első vasárnapján.

Az anyák megünneplésének története az ókori Görögországig vezethető vissza. Ők tavaszi ünnepükön az istenek anyjának tartott Rhea istennőt ünnepelték. Rhea szorosan kötődött egy másik anyaistenhez Cybele-hez, akit a rómaiak tiszteltek. A történelem során később is voltak olyan ünnepek, amikor az anyákat is felköszöntötték, de az anyák napjának legvilágosabb modern előzménye az „Anyák vasárnapjaként” ismert ókeresztény ünnep, melyet Angliában az 1600-as években ünnepeltek. Ez eredetileg nem az anyaság ünnepe volt, hanem a nagyböjt időszaka, amikor az emberek visszatértek anyaegyházukba egy különleges istentiszteletre. Emiatt az anyák vasárnapja a nagyböjt negyedik vasárnapjára esett.

Az ajándékozás hagyománya az anyák vasárnapján összegyűlt családoktól származik. A gyerekek ugyanis virágot szedtek a templomba menet, és a csokrot édesanyjuknak ajándékozták.

Az idő múlásával az anyák vasárnapja hagyománya világiasabb ünneppé vált, a gyerekek virággal és egyéb elismeréssel ajándékozták meg édesanyjukat. Ez a szokás végül elhalványult, majd az 1930-as és 1940-es években egyesült az amerikai anyák napjával.

Az Egyesült Államokban az anyák napja eredete a 19. századra nyúlik vissza. A polgárháború előtti években a nyugat-virginiai Ann Reeves Jarvis segített elindítani az „Anyák napi munkaklubokat”, hogy megtanítsa a helyi nőket, hogyan gondoskodjanak megfelelően gyermekeikről. 1868-ban Jarvis megszervezte az „Anyák Barátság Napját”, amin az anyák egykori uniós és konföderációs katonákkal gyűltek össze, hogy elősegítsék a megbékélést.

Az anyák napja egy másik előfutára Julia Ward Howe -tól, az abolicionista és szüfrazsetttől származott. 1870-ben Howe megírta az „Anyák napi kiáltványt”, ami cselekvésre szólította fel az anyákat, hogy egyesüljenek a világbéke előmozdításában. 1873-ban Howe kampányolt az „Anyák Béke Napja” mellett, amit minden június 2-án ünnepelnek. Ezen a napon támogatták azokat az anyákat, akik a polgárháború folyamán vesztették el fiaikat, férjüket.

Végül Anna Jarvis volt az, aki nemzeti ünneppé varázsolta az anyák napját. Édesanyja 1905-ös halálát követően Anna Jarvis úgy gondolta, hogy az anyák napja az anyák gyermekeikért hozott áldozatainak tisztelete. Miután anyagi támogatást kapott, 1908 májusában megszervezte az első hivatalos anyák napi ünnepséget a nyugat-virginiai graftoni metodista templomban május második vasárnapjára, elhunyt édesanyja emlékére. Jelképnek a fehér szegfűt választotta, aminél a fehér virág szimbolizálja az anyaság erényeit, a fehér szín a tisztaságot és hitet jelképezi, az illata a szeretetet, a formája pedig a szépség lényegét.

Időt és energiát szánt arra, hogy az ünnepet előbb állami, majd nemzetközi ismertségűvé tegye, ebben segítségére voltak a virágboltok, akik hamar haszonszerzési forrássá tették az ünnepet. Jarvis elítélte az átalakulást, és arra buzdította az embereket, hogy hagyják abba az anyák napi virágok, képeslapok és cukorkák vásárlását, végül nyílt kampányhoz folyamodott az anyák napi nyerészkedők ellen, ám addigra, hála a virágboltosok propagálásának, Európában is népszerűvé vált az ünnep. Anna Jarvis élete végére megbánta tettét, és nem akarta a nevét az anyák napjával kapcsolatba hozni.

Hazánkban 1925-ben a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt tartotta az első ünnepet, a májusi Mária-tisztelet hagyományaival összekapcsolva. Ők Petri Pálné, egy államtitkár feleségének ötletét karolták fel, aki Amerikában hallott az anyák napjáról. 1928-ban már miniszteri rendelet sorolta a hivatalos iskolai ünnepélyek közé az anyák napját. 

Napjainkban az anyák napját világszerte ünneplik, a hagyományok azonban országonként változnak. A modern anyák napi köszöntéseken jellemzőek a virágok, csokoládé, kellemes vacsora, kedvenc ital vagy valamilyen kedves ajándék az üdvözlőlap mellé.

Kedvencek a rózsaszín virágok – tulipánok, rózsák, orgona – de egyre népszerűbbek a színes csokrok is.

Te már megvetted édesanyádnak a neki szánt ajándékot? Ha még nem, látogass el üzletközpontunkba, és keresgélj kínálatunkból.