hello ajándékkavalkád

Átalakítanád a nappalid? Íme néhány egyszerű szabály a bútorok elrendezéséhez

Festettünk, frissítettünk, minden létező felületet letakarítottunk, de még mindig szeretnénk változást, akkor nincs más hátra, mint kicsit elmozgatni a bútorokat és átrendezni a szobát. A bútorok átrendezése olykor kicsit ijesztő feladatnak tűnhet. De nem kell megijedni! Néhány egyszerű szabály betartásával nem ronthatunk el semmit!

Nézzük most meg, mire kell odafigyelni a legtöbbet használt helyiség – a nappali esetében:

Válasszunk egy fókuszpontot
Soha ne becsüljük alá a fókuszpont erejét egy helyiségben. Mindig minden a középpont köré rendeződik. Ez néha egy adott dolog, mint például egy hangsúlyos ablak vagy kandalló, míg máskor mi magunk határozzuk meg, például a TV-állvány és a televízió esetében. Bármelyik fókuszpontot is választjuk, a döntés után amennyire csak lehetséges, bútorokat ehhez a fókuszponthoz kell igazítani és köré elhelyezni.

A bútor soha ne érje a falat
Természetesen egy adott szoba mértei határozzák meg, milyen messzire tudjuk elhúzni a bútorokat a falaktól, de még kis helyen is szükséges egy kis távolságot hagyni a bútordarabok hátulja és a falak között. Természetesen ha nagyobb a hely, nyugodtan helyezzük el úgy a bútorokat, hogy a szoba közepén alakítsunk ki beszélgetőtereket, a falak és a bútorok között nagyobb távolságot hagyva.

Mindenképpen kellenek helyek a beszélgetésekhez
A berendezésnél figyelembe kell venni azt a tényt, hogy szeretünk beszélgetni. Éppen ezért egy szoba kialakításánál érdemes odafigyelni arra, hogy legyenek olyan beszélgetésre alkalmas területek, ahol nem kell a hangot felemelni ahhoz, hogy beszélgetni lehessen. Nem kell, hogy az ülőhelyek közvetlenül egymás mellett legyenek, de semmiképpen ne legyenek egymástól túl távol.

Fontos az egyensúly
Az egyensúly mindig fontos a berendezés során. Vegyük figyelembe a különböző darabok méretét és elhelyezését is, ügyelve arra, hogy ne csoportosítsuk az összes nagy vagy kis darabot egy területre vagy a szoba egyik oldalára, amitől a tér ferde és kissé nyugtalanító hatású lehet. Érdemes meggyőződni arról is, hogy a formák változatosak legyenek – ha például egyenes vonalú a kanapé, lehet kerek a dohányzóasztal.

Figyeljünk – közlekedni lehessen!
Az egyik legfontosabb dolog, amit figyelembe kell venni, amikor bútorokat helyezünk el bármely helyiségben, a forgalom. Az embereknek nem szabad megbotlani a bútorokban vagy egymásban, hogy átmenjenek a helyiségen. Győződjünk meg arról, hogy a dohányzóasztal és a kanapé, valamint a székek között legyen elég hely.  Hozzunk létre egy tiszta utat, hogy az emberek nehézség nélkül átsétálhassanak a szoba egyik végéből a másikba.

Kell egy nagy asztal
Ha dohányzóasztalról van szó, általában a nagyobb a jobb. Az ülőfelület közelében elhelyezve esztétikailag és funkcionálisan egyaránt nagyszerű. Horgonyként működik a helyiségben, és bőven hagy helyet az embereknek, hogy lerakhassák az ételeket, italokat, könyveket, dísztárgyakat.

Legyen elég világos
A fényről még nem beszéltünk, pedig a világítás minden helyiség egyik legfontosabb eleme, és túl gyakran elhanyagolt szempont. A mesterséges fény meghatározza a hangulatot, ezért mindenképpen érdemes többféle fényforrást telepíteni. Mindig vegyesen használjunk felső világítást, állólámpákat és asztali lámpákat. Az állólámpa remekül mutat a kanapé végén vagy a hangsúlyos szék mögött. Az asztali lámpák jól mutatnak az oldalsó asztalokon, polcokon és még a kandallókon is. A világítást különböző szinteken helyezzük el, így mindenhová jut fény, ahová éppen szeretnénk.

Fontos a beláthatóság
Ha a bútorok a helyére kerültek, nézzük meg, milyen a látvány. Fontos, hogy egységesnek hasson, bárhonnan is nézzük. Ne legyen túl zsúfolt az egyik oldal, ne lógjon be semmi a látótérbe. Ha minden oldalról elégedettek vagyunk a látvánnyal, nyugodtan megpaskolhatjuk a saját vállunkat: jó munkát végeztünk!

Mindenki másra használja a nappalit – van aki pihen, más aktív közösségi életet él. Akár egyik, akár másik a jellemző, a lényeg, hogy a funkciójának megfelelő, a lakók igényeit kielégítő, kényelmes helyiség legyen, ahol jó érzés tartózkodni.